فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال هفدهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 167

    شماره پاییز 1401 مجله پیش روی شماست. در این شماره مقالاتی در حوزه "برنامه آموزشی با استفاده از روش بحث مبتنی بر مورد" توسط کشمیری و همکاران و نیز بیان تجربه روش آموزشی cooperative learning  در قالب نامه به سردبیر توسط حیدری و همکاران منتشر می شود که مطالعه آن ها را به علاقه مندان توصیه می نمایم. عوامل موثر در بکارگیری شواهد پزشکی در طبابت بالینی از موضوعات مهمی است که در مقاله امان اللهی و همکاران به آن پرداخته شده است. در این شماره، دکتر سلاجقه  (در قالب نامه به سردبیر)، به ارزشیابی برنامه آموزش پزشکی پرداخته که نکات جالبی در آن متذکر شده است. این مجله به مقالات تاریخی در زمینه آموزش پزشکی نیز می پردازد. در این شماره،  مقاله گلشنی بر روی آموزش پزشکی در دوره سامانیان پرداخته که مطالعه آن را به علاقه مندان به مباحث تاریخ پزشکی توصیه می نمایم. توانمندی در مدیریت آموزشی از دیدگاه دانش آموختگان موضوعی است که از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سپهر و همکاران این موضوع را در برنامه درسی دانشجویان رشته های مختلف دوره دکترا بررسی نموده اند که مطالعه آن را توصیه می نمایم. هنگام نوشتن این سخن، میزبان "جناب آقای دکتر ابوالفضل محمدی" از دبیرخانه شورای آموزش پزشکی عمومی هستیم که در شماره آینده گزارشی از اقدامات اخیر دبیرخانه شورای آموزش پزشکی پس از بررسی، در جلسه هییت تحریریه مجله قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: سخن سردبیر
  • حامد بصیر غفوری، نیلوفر اباذریان، محبوبه ابراهیم نژاد شیروانی، پویا هدایتی، منیره فقیر گنجی، علیرضا امان اللهی* صفحات 168-181
    مقدمه

    با استفاده از پزشکی مبتنی بر شواهد می توان کیفیت عملکرد بالینی پزشکان را افزایش داد. این مطالعه کیفی با هدف شناسایی عوامل موثر در بکارگیری شواهد نوین و معتبر توسط دستیاران طب اورژانس در بیمارستان های رسول اکرم و شهدای هفتم تیر در تهران انجام شد.

    روش بررسی

    نوع مطالعه تحلیل محتوای قراردادی با رویکرد استقرایی بود که در دو بیمارستان شهر تهران در سال 1396 انجام شد. نمونه گیری از نوع هدفمند بود. داده ها طی 18 مصاحبه عمیق فردی جمع آوری شد و با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی، مقوله ها و گویه های عوامل موثر در بکارگیری شواهد جدید توسط دستیاران استخراج شدند.

    نتایج

    مشارکت کنندگان با شواهد پزشکی بوسیله مطالعه کتاب، شرکت در کارگاه های آموزشی، کلاس های اساتید، شرکت در کنفرانس ها و یا از طریق یکی از دوستان آشنا شده بودند. مشوق های پزشکی مبتنی بر شواهد شامل؛ سودمند برای پزشک، سودمند برای بیمار، مشوق های علمی، مشوق های محیطی-فرهنگی، مشوق های اخلاقی، دسته بندی شدند. عوامل بازدارنده در استفاده از شواهد شامل؛ عوامل بازدارنده برای پزشک، عوامل بازدارنده برای بیمار، بازدارنده های محیطی- فرهنگی، بازدارنده های اجتماعی بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها نشان داد موانع ساختاری و فردی از موانع موثر در بکارگیری پزشکی مبتنی بر شواهد در بین دستیاران طب اورژانس است که موانع ساختاری؛ نبود منابع لازم، محیط کاری نامناسب، وخامت حال بیماران، حجم زیاد کار و عدم دسترسی مناسب بود و در موانع فردی نیز شخصیت پزشک، دانش و تجارب قبلی پزشکان، نگرش و دیدگاه ها و مشکلات مالی پزشکان تاثیرگذار بود.

    کلیدواژگان: پزشکی مبتنی بر شواهد، طب اورژانس، مطالعه کیفی
  • صدیقه نجفی پور*، طاهره رحیمی، اباذر روستا زاده، نیما دادگر، اسماعیل رعیت دوست، محمد رحمانیان، مرضیه حق بین، علیرضا صدرنشین، زهرا دهدشتی، پریسا پورعباس، بنیامین امید مختار لو، حمید رضا مرتضوی صفحات 182-192
    مقدمه

    امروزه برنامه آموزش توسط همتایان با تمرکز بر حمایت علمی، راهنمایی و ایجاد تعامل بین دانشجویان جهت الگوسازی پیشرفت علمی دانشجویان، مورد توجه قرار گرفته است. هدف این مطالعه تبیین تجارب دانشجویان پزشکی از اجرای برنامه همتا به عنوان منتور با استفاده از یک چهارچوب کیفی می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوی قراردادی است. شرکت کنندگان با روش نمونه گیری هدفمند با رویکرد حداکثر تنوع شامل 30 نفر از دانشجویان پزشکی و 13 سرگروه همتایان به عنوان منتور از بین ورودی 94 تا 1400 انتخاب شدند. داده های کیفی با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. مدت زمان مصاحبه ها بین 60-45 دقیقه بود.

    نتایج

    در این مطالعه 24 دختر (8/55 درصد) و 19 پسر (2/44 درصد) دانشجو شرکت داشتند. از مجموع مصاحبه های انجام شده 267 کد باز، 5 طبقه و 2 درون مایه اصلی استخراج شد. درون مایه ها و طبقات اصلی شامل "برنامه همتا به عنوان منتور؛ یک رویکرد مبتنی بر نیاز" با طبقات تسهیل فرایند یادگیری، تسریع در دستیابی به اهداف و توسعه مهارت های ارتباطی و "ضرورت ارتقاء برنامه همتا به عنوان منتور" با طبقات ضرورت تقویت زیرساخت ها و ضرورت بازنگری استانداردهای مرتبط با انتخاب سرگروه بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های مطالعه نشان داد فرآیند برنامه آموزشی همتا به عنوان منتور، اگرچه با چالش هایی همراه است؛ اما می تواند باعث تسهیل، افزایش یادگیری نظری و عملی همچنین توسعه مهارت های ارتباطی دانشجویان پزشکی گردد.

    کلیدواژگان: گروه همتا، منتور، دانشجوی پزشکی، مطالعه کیفی
  • مریم ساده، فاطمه کشمیری*، علی منصوری، صدیقه امیرپور بنادکی، مژگان جهانمهر صفحات 193-201
    مقدمه

    کارآموزی در عرصه یکی از برنامه های آموزشی مهم در رشته علوم آزمایشگاهی است و فراهم کردن فرصت یادگیری دانشجویان کارآموز همراه با بهبود کیفیت خدمات بهداشتی خواهد شد. مطالعه حاضر با هدف طراحی برنامه ساختارمند بخش میکروبشناسی با روش بحث مبتنی بر مورد در دوره کارآموزی میکروبشناسی برای دانشجویان علوم آزمایشگاهی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه از نوع مداخله ای تک گروهی بود. شرکت کنندگان دانشجویان کارآموزی در عرصه علوم آزمایشگاهی بودند (99 نفر). مداخله آموزشی به روش بحث مبتنی بر مورد به عنوان یک روش ارزیابی تکوینی مبتنی بر محل کار طراحی شد. عملکرد فراگیران با استفاده از چک لیست در آزمون ایستگاهی و رضایتمندی دانشجویان با استفاده پرسشنامه ارزیابی شد. داده ها با استفاد از آزمون های توصیفی و استنباطی تحلیل شد.

    نتایج

    نمرات یادگیری دانشجویان بعد از مداخله در سطح مطلوبی بود. بیشترین نمره یادگیری مربوط به ارزیابی کشت خون 54/1± 04/8 و کمترین نمره مربوط به ارزیابی کشت زخم 78/1± 26/6 بود. تفاوت معنی داری بین نمرات رضایتمندی از دوره و نمرات ارزیابی عملکرد دانشجویان به تفکیک سال تحصیلی وجود نداشت اما عملکرد دانشجویان سال بالاتر به طور معنی دار بهتر بود و نمرات رضایتمندی دانشجویان بطور معنی داری بالا و در سطح خوب بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از روش بحث مبتنی بر مورد در دوره کارآموزی یادگیری دانشجویان را افزایش داد و این روش می تواند در بهبود مهارت و یادگیری کارآموزان در عرصه موثر باشد. لذا پیشنهاد می گردد در طراحی برنامه آموزشی دوره کارآموزی از روش "بحث مبتنی بر مورد" توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارآموزی، دانشجو، علوم آزمایشگاهی، بخش میکروبشناسی
  • شکوه صدقی، فرشته سپهر*، ابوالفضل گلستانی صفحات 202-213
    مقدمه

    مدیریت دانش به عنوان موضوعی جدید، رویکردی بدیع در تسهیل آموزش و پژوهش در نظام آموزش عالی ایجاد کرده است. فارغ‎التحصیلان دانشگاه‎ها باید پیش از ورود به دنیای کار، به لوازم ایفای نقش خود مجهز شوند که توانایی در مدیریت دانش از جمله این نیازها می باشد، لذا؛ این پژوهش به بررسی تاثیر دروس مقطع Ph.D. از نظر ایجاد توانمندی مدیریت دانش از دیدگاه دانش آموختگان دانشگاه علوم پزشکی تهران می پردازد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی است. نمونه پژوهش شامل دانش آموختگان مقطع تحصیلی Ph.D. رشته های مختلف علوم پایه پزشکی دانشگاه تهران (107 نفر) بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته براساس مولفه های مدل مدیریت دانش Bukowitz و Williams بود، که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 استفاده گردید.

    نتایج

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که میانگین نمره وضعیت استقرار مدیریت دانش در دروس از نظر دانش آموختگان بالاتر از حد متوسط قرار دارد. همچنین بالاترین میانگین مربوط به متغیرهای تسهیم و اشتراک گذاری دانش (2/3) و کمترین مربوط به به ارزیابی دانش (69/2) بوده است.

    نتیجه گیری:

     تاثیر دروس مقطع Ph.D. در ایجاد توانمندسازی مدیریت دانش، از نظر دانش آموختگان، در حد بالاتر از متوسط قرار داشت. با این حال در ابعادی دارای وضعیت مطلوبی نبود که نیاز به برنامه ریزی و توجه بیشتر بخصوص در ارزیابی و حذف دانش دارد.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، برنامه درسی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مهسا حسین زاده، محمدرضا میری، المیرا زرین قلم، حمید صالحی نیا* صفحات 214-223
    مقدمه

    توجه به جنبه های مختلف سلامت روانی دانشجویان زمینه ساز پیشرفت تحصیلی آنها می شود، در عین حال اعتماد به نفس و استرس در دانشجویان از جنبه های بسیار مهم در عملکرد تحصلی و سایر جنبه های زندگی آنان می باشد مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه اعتماد به نفس و استرس در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند درسال 1400-1399 انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه 348 نفر از دانشجویان وارد مطالعه شدند که به علت شیوع کرونا و عدم دسترسی حضوری به دانشجویان، جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های استرس دوران دانشجویی گادزلا و پرسشنامه اعتماد به نفس مرادی که به صورت google form طراحی شدند، انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده نرم افزار SPSS و آزمون های آماری تی، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی انجام شد.

    نتایج

    میانگین سنی افراد مورد بررسی 34/21 با انحراف معیار 74/1 سال بود. از نظر جنسیت، 8/68 درصد زن و مابقی مرد بودند. نتایج مطالعه نشان داد که اعتماد به نفس و استرس دانشجویان در سطح متوسط قرار دارد، بر اساس نتایج بین اعتماد به نفس و جنسیت و دانشکده رابطه معنی داری مشاهده گردید، برساس آزمون ضریب همبستگی بین اعتماد به نفس و استرس همبستگی مثبت مشاهده گردید (r = 0.431 و p = 0.001).

    نتیجه گیری:

     دانشجویانی که از سطح اعتماد به نفس بالاتری برخوردار هستند سطح استرس پایین تری دارند، در نتیجه میتوان با تقویت اعتماد به نفس در دانشجویان سطح استرس آنان را نیز کاهش داد، از این رو برگزاری دوره های افزایش اعتماد به نفس در دانشجویان مفید می باشد.

    کلیدواژگان: اعتماد به نفس، استرس، دانشجویان، بیرجند
  • سید علیرضا گلشنی* صفحات 224-235
    مقدمه

    یکی از شیوه های آموزشی در دانش پزشکی، روش بالینی و بیمارستانی، دارالحکمه و شیوه خودخوان هست. این شیوه آموزشی دارای تاریخ شگفت انگیزی می باشد. در واقع شکل گیری آن به خاطر ایجاد محدودیت دینی علمای فقه حنفی در مدارس و مساجد در منطقه ماوراءالنهر در دوره سامانیان (874-1004 م) می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش با مطالعه آثار مرتبط با تمدن اسلامی اعم از نوشته های منابع دست اول، تحقیقات و پژوهش های جدید و با دسته بندی اطلاعات، طرح کلی از آموزش علوم پزشکی به شیوه خودخوان در دوره سامانیان ارایه می گردد.

    نتایج

    با بررسی و جمع بندی مطالب موجود برخلاف این تصور که ایجاد این محدودیت باعث توقف و انحطاط علمی می شد، اما این محدودیت سبب رونق عمیق دانش پزشکی شد. حتی این مسیله سبب توسعه کتابخانه های مجهز و رجوع علمای علوم عقلی و پزشکان به این کتابخانه ها شد، و این مسیله در نهایت سبب مطالعه کتابهای بسیار و نگارش کتاب های مفید پزشکی و داروسازی گردید.

    نتیجه گیری: 

    با نگاهی اجمالی به امر آموزش پزشکی یا شیوه های گوناگون در تمدن اسلامی به خوبی پی به اهمیت این شیوه آموزشی در دوره سامانیان می بریم. در این پژوهش به بررسی روش بالینی و بیمارستانی، دارالحکمه و شیوه خودخوان، مشاهیر پزشکی و بررسی آثاری که با این شیوه شکل گرفتند می پردازیم. بی تردید این توجه به آموزش پزشکی، منجر به تاثیر تمدنی در سایر مناطق جهان بوده و سبب تحولی بنیادین در شیوه ها و متد آموزش پزشکی در تاریخ جهان شده است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، روش بالینی و بیمارستانی، شیوه خودخوان، ماوراءالنهر، دوره سامانیان
  • مهدیه قنبری فیروزآبادی، سارا حیدری*، بنت الهدی آخوندزاده، مسعود میرزایی صفحات 236-238

    نیازهای مراقبت سلامتی بشر امروزی، بسیار پیچیده تر از آن است که یک تخصص و یا یک گروه حرفه ای خاص به تنهایی بتواند پاسخگوی آن باشد، بلکه تیمی منسجم از حرفه های مختلف علوم با ارتباطاتی موثر و سازنده نیاز است تا نیازهای فزاینده بشر در محیطی پیچیده و متاثر از عوامل مختلف مرتفع گردد (1). علاوه بر اهمیت آموزش بین رشته ای در ارتقای سلامت جامعه، می توان گفت همگرایی علوم مکانیزمی را فراهم می کند تا دانشجویان رشته های مختلف را با یادگیری مشارکتی و احترام متقابل آشنا کند (2). عملکرد مشارکتی بین حرفه ای به عنوان فرآیندی متشکل از ارتباطات، سبب تصمیم گیری هایی می شود که موجب هم افزایی دانش و مهارت های گروهی می گردد. عناصر عملکرد مشارکتی شامل مسیولیت پذیری، پاسخگویی، هماهنگی، ارتباط سازنده، همکاری، قاطعیت، استقلال و اعتماد و احترام متقابل است که با هم افزایی دانش و مهارت حرفه های مختلف، بر بهبود سلامت جامعه و بیماران متمرکز می باشد (3).

    کلیدواژگان: همگرایی علوم، آموزش پاسخگو، تجربه
  • مهلا سلاجقه* صفحات 239-240

    ارزیابی برنامه بخش مهمی از هر سیستم آموزشی می باشد که اطلاعات مفیدی در مورد طراحی، اجرا و اثربخشی برنامه های آموزشی فراهم می کند. در متون ارزشیابی برنامه، مفاهیمی برای توصیف تغییرات در سطوح مختلف از انتقال آموزش تا تغییرات طولانی مدت و پایدار وجود دارد که در عین حال که بسیار رایج هستند در بسیاری از موارد با یکدیگر همپوشانی مفهومی دارند. هدف از این مقاله، معرفی و ارایه توضیحات بیشتر جهت استفاده موثرتر از این مفاهیم می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه، ارزشیابی، آموزش پزشکی
|
  • Masoud Mirzaei* Page 167
  • Hamed Basir Ghafouri, Niloofar Abazarian, Mahbubeh Ebrahimnegad Shirvani, Pouya Hedayati, Monireh Faghir Gangi, Alireza Amanollahi* Pages 168-181
    Introduction

    Evidence-based medicine can increase the clinical performance of physicians. This qualitative study was conducted with the aim of examining the effective factors for using new evidence by emergency medicine residents in Rasoul Akram and Haftam Tir Hospitals in Tehran, Iran.

    Methods

    The present descriptive-analytical study was conducted in the year 2016 in two hospitals In Tehran. In order to conduct this qualitative study, residents were selected by purposive sampling. The data was collected during 18 in-depth individual interviews and the categories and themes of the effective factors in the use of new evidence were extracted using conventional content analysis.

    Results

    Participants were introduced to medical evidence through text books, attending workshops, faculty classes, attending conferences, or through friends. Evidence-based medicine consists of factors such as: physician incentive factors, patient incentive factors, factors in favor of scientific facts, environmental-cultural incentives and moral incentives, and among the inhibitory factors discouraging the use of evidence based medicine are factors that influence physician and patient, environmental-cultural inhibitors and social inhibitors.

    Conclusion

    There seems to be a positive attitude among residents towards the use of evidence-based medicine, but there are still several obstacles to its implementation in society. Structural and individual factors and policy-making are the most important determining factors in its implementation in Iran.

    Keywords: Medical Evidence, Emergency Medicine, Qualitative Study
  • Sedigheh Najafipour*, Tahereh Rahimi, Abazar Roustazadeh, Nima Dadgar, Esmaiel Rayeatdost, Mohammad Rahmanian, Marzeeh Haghbin, Alireza Sadernishin, Zahra Dehdashti, Parisa Pourabbas, Benyamin Omidmokhtarleo, Hamidreza Mortazaveei Pages 182-192
    Introduction

    Today, peer education programs focus on scientific support, guiding and creating interaction between students has been considered to model students' scientific progress. The purpose of this study is to explore the experiences of medical students from implementing the peer program as a mentor using a qualitative framework.

    Methods

    The present study is a qualitative study of the type of contractual content analysis with code of ethics IR.NASRME.REC.1400.067. The participants were selected by purposive sampling method with maximum diversity approach, including 30 medical students and 13 peers as mentors from 94 to 1400 entries. Qualitative data were collected using in-depth semi-structured interviews. The duration of the interviews was between 45-60 minutes.

    Result

    In total, 24 girls (55.8 percent) and 19 boys (44.2 percent) students participated in this study. From the total interviews conducted, 267 open codes, 5 categories and 2 main themes were extracted. The main topics and classes include "Peer as mentor program; a need-based approach" with the sub-themes of facilitating the learning process, accelerating the achievement of goals and developing communication skills, and "The need to promote the peer as mentor program" with the sub-themes of the need to strengthen the infrastructure and the necessity of reviewing the standards related to the selection of the group leader.

    Conclusion

    The findings of the study showed that the process of the peer training program as a mentor is accompanied by challenges, but it can facilitate, increase theoretical and practical learning, as well as develop the communication skills of medical students.

    Keywords: Peer group, Mentor, Medical student, Qualitative study
  • Maryam Sadeh, Fatemeh Keshmiri‬*, Ali Mansouri, Sedighe Amirpour Banadaki, Mojgan Jahanmehr Pages 193-201
    Introduction

    Clerkship in field is one of the important educational programs in the field of laboratory sciences and providing opportunities for students to learn in clerkship, improved the quality of health services. The aim of this study was to design a structured microbiology clerkship program from the perspective of case based discussion method among laboratory science students.

    Methods

    This was a single-group intervention study. The participants were from the field of laboratory sciences who participated in clerkship courses (99 participats). Educational intervention based on case-based discussion was designed as a formative evaluation method. Learners' performance was evaluated using a checklist in the stationary test and the students’ satisfaction was evaluated using a questionnaire. The data were analyzed using descriptive and inferential tests.

    Results

    The students' learning scores after the intervention were in desirable level. The highest learning score related to blood culture evaluation was 8.04±1.54 and the lowest score related to wound culture evaluation was 6.26±1.78. There was no significant difference between the satisfaction scores of the course and the performance evaluation scores of students according to academic year. But the performance of senior year students was significantly better and the students’ satisfaction scores were significantly high and at a good level.

    Conclusion

    Using the discussion-based teaching method in the clerkship course increased the students' learning and this method can be effective in increasing the skills and learning of the trainees in the field. It is suggested the case based discussion was used in the instructional design of clerkship courses.

    Keywords: Clerkship, Student, Laboratory Science, Microbiology Department
  • S .Sedghi, F.Sepehr *, A. Golestani Pages 202-213
    Introduction

    Knowledge management as a new subject has created a new approach to facilitating education and research in the higher education system. University graduates need to enter the world with the tools to play a role before they go to work, which is considered imperative in knowledge management. The purpose of this study was to survey the effectiveness of the PhD. curriculum to create knowledge management capabilities from the point of view of graduate students in Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    This study incorporated a descriptive cross-sectional approach. The research sample included Ph.D. graduates from various fields of basic medical sciences at Tehran University (107 participants). Data collection was via a researcher-made questionnaire constructed based on the components of Bukowitz and Williams’s model, and its validity and reliability were confirmed. The SPSS version 22 statistical software was used for data analysis.

    Results

    The findings of this research showed that the average score of knowledge management in courses from the graduate students’ view is higher than the theoretical average. In addition, the highest average is related to knowledge contribution (3.2), and the lowest is related to knowledge assessment (2.69).

    Conclusion

    The effectiveness of PhD. courses in creating knowledge management capabilities from the graduate students’ view was higher than the theoretical average. However, it did not have a favorable outcome in some components; therefore, extensive planning and attention is necessary, particularly in terms of knowledge assessment and elimination.

    Keywords: Knowledge, Knowledge management, Curriculum, University of Medical Sciences
  • Mahsa Hosseinzadeh, MohammadReza Miri, Elmira Zarringhalam, Hamid Salehiniya* Pages 214-223
    Introduction

    Paying attention to different aspects of students' mental health paves the way for their academic achievement, at the same time, self-confidence and stress in students are very important aspects in academic performance and other aspects of their lives. The present study aimed to examine the relationship between self confidence and stress in students of Birjand University of Medical Sciences in 2019.

    Methods

    In this study, 348 students were included. Due to the prevalence of corona virous and lack of face-to-face contact with students, data were collected through the Gadzell Student Stress Questionnaire (51 questions) and the Moradi Confidence Questionnaire, which has 30 questions designed by google form. SPSS software and t-test, analysis of variance and correlation coefficient were used to analyze the data.

    Result

    The mean age of the subjects was 21.34 years with a standard deviation of 1.74 years. In terms of gender, 68.8% were female and the rest were male. Based on the results, a significant relationship was observed between self-confidence and gender and college. Based on the correlation coefficient test, a positive correlation was observed between r and stress (r = 0.431 and p = 0.001).

    Conclusion

    Students who have a higher level of self-confidence have lower levels of stress, therefore, their stress level can be reduced by strengthening students 'self-confidence, and therefore, holding courses to increase students' self-confidence. It is useful.

    Keywords: Confidence, Stress, Students, Birjand
  • Seyyed Alireza Golshani* Pages 224-235
    Introduction

    One of the educational practices in medical knowledge, Clinical and hospital methods, is Dar al-Hekmeh and Self-reading Style. This method has a fascinating history; in fact, its formation was due to the religious restrictions of scholars of Hanafi jurisprudence in schools and mosques In Transoxiana region during the Samanids (874-1004 CE).

    Methods

    Scrutinizing works which concern Iran civilization including primary written resources as well as newly conducted studies, not only did the present research attempt to investigate this important historical era but it also aimed to present the general scheme of medical education in the way of self-reading of during the Samanids through categorizing the garnered information.

    Results

    Contrary to the notion that the creation of this constraint caused scientific stagnation, by examining and summarizing the existing material, but this limitation has deepened the medical knowledge. Even this has led to the development of equipped libraries and the access of scholars of science and doctors to these libraries, and this ultimately led to the study and research many books and writing useful books on medicine and pharmacy.

    Conclusion

    A fleeting glimpse at medical education or other various methods existing in the era of Islamic Civilization reveals the importance this teaching procedure assumed in during the Samanids, whose considerable attention to the subject of medical education for Clinical and hospital methods, Dar al-Hekmeh and Self-reading Style expanded its influence in other parts of the world, thereby fundamentally evolving methods and mechanisms employed in history of the world so as to teach medical sciences.

    Keywords: Medical Education, Clinical, hospital methods, Self-reading Style, Transoxiana, Samanids
  • Mahdiye Ghanbari Firuzabadi, Sara Heydari*, Bentolhoda Akhondzadeh, Masoud Mirzaei Pages 236-238

    The inter-disciplinary approach in education includes the integration of educational capacities and competencies of different disciplines for a specific purpose or creating a new product with appropriate methodological techniques to improve knowledge and acquire competencies. In fact, the starting point of convergence of sciences is turning to an interdisciplinary approach. Convergence of sciences provides the integration of competencies specified in different professions and sciences, taking into account professional standards and the latest technological trends.پIn this letter we describe our experience of a cooperative learning team consisted of 12 under-graduate and post-graduate students from various medical sciences, engineering and art discipline who were successful in designing and launching a health promotion mobile application called HOMATAB.

    Keywords: Convergence of sciences, social accountability in education, experience
  • Mahla Salajegheh* Pages 239-240

    Program evaluation is an important part of any educational system and provides very useful information on how to design and implement educational programs  A comprehensive program evaluation can inform the policymakers about the effectiveness of the training and provides feedback that can be effective in achieving the desired goals.

    Keywords: program, evaluation, medical education